Hakkımızda

Dünya’da yaşlı nüfusunun artması ülkelerin yaşlı nüfusuna ilişkin durumları sorgulamalarına neden olmuştur. Türkiye ve dünya nüfusunun giderek yaşlanmakta olduğu, ortalama yaşam beklentisinin ise ülkemizde 70’li yaşlarda olduğu ve birkaç on yıl içinde de daha da ileri yaşlara gideceği tahmin edilmektedir.  Giderek artan yaşlı nüfusu Gerontoloji Bölümünün önemini arttırmaktadır.
Gerontoloji Bölümü, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 25.03.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu Toplantısı’nda, 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulması uygun görülmüştür.
 
Gerontoloji Nedir?
Gerontoloji bilimi yaşlanma ve yaşlılık süreçlerine ilişkin bilimsel araştırmaları gerçekleştiren, bulgulara dayalı olarak aktif yaşlanma politikaları üreten, yaşlanma ve yaşlılıkla ilgili var olan teorik yaklaşımları değerlendiren ve yenilerini oluşturan, uygulamalı çalışmaları sürdüren, toplumsal yaşam içinde sadece yaşlıları değil, tüm kuşakların yaşlanma süreçlerine ilişkin interdisipliner bir perspektifle sosyal, ekonomik, kültürel boyutları analiz etmektedir.
 
Gerontoloji Bölümünün Amacı
Yaşlı nüfusunun, toplam nüfusa oranının her geçen gün arttığı dünyada, yaşlıların yalnızca hastalık nedeniyle sağlık bakımı değil aynı zamanda sosyal hayattan izole ve başkalarına bağımlı olmadan yaşamını sürdürülebilmesi için psiko-sosyal yönden desteklenmesi de gerekmektedir. Gerontoloji bu yönü ile multidisipliner, teorik ve uygulamalı bir bilim dalıdır. Bu doğrultuda Gerontoloji Bölümünün amacı; hastaneler, bakımevleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, bakanlıklar (sağlık, aile ve sosyal politikalar gibi), huzurevleri, aile danışma merkezleri, gündüz bakımevleri, üniversiteler, araştırma merkezleri, yeni hizmet/ürün geliştiren firmalar, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve evde bakım hizmetlerinde çalışabilecek ve uygulamalarında ekip anlayışı içerisinde yasal çerçeveler ve etik kurallara uygun olarak mesleki sorumluluk ve görevlerini yerine getirebilen, bilgi ve becerisine sahip nitelikli insan gücü ihtiyacımızın karşılanmasıdır.  Ayrıca bu bölüm; yaşadığı toplumun sosyolojik yapısını bilen, alanındaki sorunlara uluslararası bilimsel bir yaklaşımla odaklanan, yaşlı bireylerin sağlıklı yaşlanmasına olanak tanıyan birimlerde çalışmak üzere sağlık profesyonelleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.